Theatersport

Theatersport is doen!!!!!

Neeeee, theatersport is niet heel hard heen en weer rennen of bijzondere gymnastische oefeningen doen op een podium. Theatersport draait om improviseren. Dus niet zoals bij een toneelstuk; het presenteren van een grondig gerepeteerd stuk op het toneel, alsof het daar spontaan gebeurt. Maar spontaan (m.b.v. improvisatie oefeningen) samen met een team mede-sporters een ‘theaterstuk’ laten ontstaan. Accepteren wat er op je afkomt, positief en creatief reageren en er bovenal van genieten is essentieel.

 

Inspiratie

Het publiek vormt bij theatersport een belangrijke bron van inspiratie. Aan het begin van een scène wordt het publiek door de spelers om suggesties gevraagd. Zo kan er bijvoorbeeld aan het publiek gevraagd worden een willekeurige locatie op te noemen, een relatie tussen personen, een voorwerp of een muziekstijl. Het is aan de spelers de genoemde suggesties te verwerken in de scène.

 

Game

Net zoals bij andere sporten zijn er ‘spelregels’ die de kaders bepalen waarbinnen het spel gespeeld mag worden. De scènes zijn dus wel volgens bepaalde criteria  opgebouwd, maar de inhoud moet ter plekke en zonder voorbereiding vormgegeven  worden. In een wedstrijd spelen twee teams van vier spelers tegen elkaar. Het ene team daagt het andere uit tot een scène met een bepaald thema waarna de  teams ieder een scène spelen. Vervolgens is de uitdaging aan het andere team,  etc.

 

Frame

De  spelregels, de amusementswaarde en de logica van de inhoud worden in de gaten  gehouden door strenge en niet alledaagse rechters. Het publiek heeft natte  sponzen tot haar beschikking om naar de rechters te gooien bij eventuele  tegenvallende oordelen. En wanneer het publiek haar waardering voor de spelers  extra wil onderstrepen kan het rozen naar de spelers gooien.

 

Teamgeest is de sleutel tot theatersport!!!!

Meer weten over theatersport?
Kom kijken bij een van onze wedstrijden!